Z kalendarza

Dzisiaj jest
Czwartek
16 maja 2024
Imieniny obchodzą
Andrzej, Honorat, Jan Nepomucen, Jędrzej, Szymon, Trzebomysł, Ubald, Wieńczysław, Wiktorian
Do końca roku zostało
230 dni

QR Code

Licznik odwiedzin

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj1095
mod_vvisit_counterWczoraj4686
mod_vvisit_counterW tygodniu11381
mod_vvisit_counterW miesiącu62433
mod_vvisit_counterOgółem8194571

Twoje IP: 18.188.160.19
MOZILLA 5.0,

Narodowość Gości

Poland flag 66%Poland
United States flag 8%United States
China flag 2%China
Germany flag 1%Germany
Russian Federation flag <1%Russian Federation

Do wakacji

Miłej nauki :)

chleb_1916 października w naszym przedszkolu obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba. Chociaż codziennie widnieje on w naszym menu, to jednak należy mu się szczególny szacunek, co podkreślały dziś Wszystkie Panie. Dzisiaj droga chleba od ziarenka do bochenka to znacznie łatwiejszy proces i mocno zmechanizowany niż za czasów naszych dziadków i pradziadków, kiedy to praca ręczna odgrywała największą rolę. To właśnie ten trud włożony w pracę sprawiał, że ludzie obchodzili się z chlebem z największym szacunkiem. Dzieci w tym dniu poznały jak wygląda produkcja chleba od zasiania ziarna do wypieku, dotykały mięciutką mąkę, dowiedziały się z jakich składników używa się do pieczenia, udekorowały własne chleby, które mimo że papierowe to wyglądały jak prawdziwe! Ale najpyszniejszym punktem tego dnia, była degustacja różnego rodzaju pieczywa posmarowanego masełkiem: bułeczek w tym też gryczanych, maślanych rogalików i croissantów, bagietek, chleba pszennego i żytniego z prawdziwego zakwasu. Odgłos krojonego chrupiącego, świeżego pieczywa wywoływał liczne uśmiechy i zainteresowanie na twarzach dzieci. Zajadały się ze smakiem chlebem i masłem, nic więcej nie było potrzeba. Mało tego, przedszkolaki upiekły nawet swoje własne bułeczki, które mogły zabrać do domów. Dziś do wyboru mamy przeróżne pieczywa: pszenne, żytnie, mieszane, gryczane, orkiszowe, bezglutenowe, z ziarnami słonecznika, lnu, z ziołami, nawet z dodatkiem dyni czy pomidorów. Chleb jako źródło węglowodanów daje nam energie na początek dnia i nie tylko, a z logopedycznego punktu widzenia zjadanie skórek od chleba to doskonałe ćwiczenie odgryzania i żucia. Jak widzimy – same plusy!